Kan roestvrij staal roesten?

Ja, zelfs roestvrij staal kan roesten. In dit artikel leest u hier meer over.

Rvs is een vast mengsel van ijzer en andere elementen als chroom, nikkel, koolstof en molybdeen. Deze elementen zorgen voor een roestvaste- of corrosiebestendige huid  op het rvs. In de volksmond wordt rvs bijna altijd roestvrij staal genoemd. Echter wordt deze term vaak verkeerd opgevat en daarom onjuist gebruikt. Men denkt vaak dat roestvrij staal ‘staal zonder roest’ betekent. ‘Roestvrij’ betekent echter dat het materiaal over het algemeen bestand is tegen roest, maar er niet onderhevig aan. Dit houdt in dat roestvrij staal in verschillende omstandigheden wel degelijk kan roesten. In onderstaande situaties kan dit het geval zijn:

  • Bij contact met zeelucht. Zeelucht bestaat uit minuscule waterdruppels die zout en chloriden bevatten. Deze tasten rvs aan.
  • Bij contact met agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor.
  • Bij zure regen en andere omgevingsfactoren, zoals aanraking met strooizout.
  • Bij verkeerde verwerking van rvs. Als rvs in dezelfde ruimte wordt verwerkt als bijvoorbeeld gewoon staal, kunnen er stalen deeltjes terechtkomen op het rvs. Deze kunnen bij aanraking met vocht zorgen voor corrosie. Bij Sengha hoeft u hier niet bang voor te zijn. Zijn producten worden volledig afgeschermd gemaakt.

Rvs kan daarom beter beschreven worden als ‘roestvast staal’. Er bestaan verschillende soorten rvs die elk verschillende samenstellingen van bovengenoemde elementen bevatten. De kwaliteit van rvs verschilt enorm. Zo zijn er goedkope soorten rvs die bij aanraking bij vocht al roesten. Sengha verwerkt echter enkel rvs van hoge kwaliteit voor de vervaardiging van zijn producten. De meest gebruikte types van hoge kwaliteit zijn 304 en 316. Type 304 wordt zowel voor het indoor- als outdoor design gebruikt. Wanneer er sprake is van bijzondere omgevingsfactoren kan het verstandiger zijn om voor type 316 te kiezen. Dit kan het geval zijn bij de eerste drie opsommingstekens die hierboven zijn beschreven. Het onderscheid tussen type 304 en type 316 zit in de toevoeging van het materiaal molybdeen bij type 316. Deze is nog beter bestand tegen corrosie dan type 304. Type 316 is echter wel duurder. Een product van hoge kwaliteit rvs is zeer onderhoudsvriendelijk en geeft u tientallen jaren plezier. Kijkt u gerust eens naar onze designproducten voor binnen en buiten.

Wilt u weten hoe u roest geen vrij spel geeft en zorgt dat uw rvs producten tientallen jaren in uitstekende conditie blijven? Kijk dan eens bij RVS schoonmaken.

Nog geen reacties

Leave a Reply