Kan roestvrij staal roesten?

Tafel en Stoel(en) 18 Sengha

Ja, zelfs roestvrij staal kan roesten. In dit artikel leest u hier meer over.

Rvs is een vast mengsel van ijzer en andere elementen als chroom, nikkel, koolstof en molybdeen. Deze elementen zorgen voor een roestvaste- of corrosiebestendige huid  op het rvs. In de volksmond wordt rvs bijna altijd roestvrij staal genoemd. Echter wordt deze term vaak verkeerd opgevat en daarom onjuist gebruikt. Men denkt vaak dat roestvrij staal ‘staal zonder roest’ betekent. ‘Roestvrij’ betekent echter dat het materiaal over het algemeen bestand is tegen roest, maar er niet onderhevig aan. Dit houdt in dat roestvrij staal in verschillende omstandigheden  wel degelijk kan roesten. In onderstaande situaties kan dit het geval zijn:

  • Bij contact met zeelucht. Zeelucht bestaat uit minuscule waterdruppels die zout en chloriden bevatten. Deze tasten rvs aan.
  • Bij contact met agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor.
  • Bij zure regen en andere omgevingsfactoren.
  • Bij verkeerde verwerking van rvs. Als rvs in dezelfde ruimte wordt verwerkt als bijvoorbeeld gewoon staal, kunnen er stalen deeltjes terechtkomen op het rvs. Deze kunnen bij aanraking met vocht zorgen voor corrosie.

Rvs kan daarom beter beschreven worden als ‘roestvast staal’.  Er bestaan verschillende soorten rvs die elk verschillende samenstellingen van bovengenoemde elementen bevatten. De kwaliteit van rvs verschilt enorm. Zo zijn er goedkope soorten rvs die bij aanraking bij vocht al roesten. De meest gebruikte soorten zijn rvs van het type 304 en 316. Dit is rvs van hoge kwaliteit en wordt bij Sengha in veruit de meeste gevallen gebruikt. Het onderscheidt zit in de toevoeging van het materiaal molybdeen bij 316. Deze soort is nog beter bestand tegen corrosie dan 304. Echter is dit type ook een stuk duurder.